Verdere groei toerisme in Zeeland in 2019

Domburg winkelstraat met terrassen (1)donderdag 05 maart 2020

Vooral groei in de schouderseizoenen

In Zeeland groeide het aantal overnachtingen afgelopen jaar met 6,4% tot 11,2 miljoen, en ook het aantal gasten nam met 4% toe. Doordat het aantal overnachtingen sterker steeg dan het aantal gasten, nam de gemiddelde verblijfsduur per gast toe. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceerde. Kenniscentrum Kusttoerisme, onderdeel van HZ University of Applied Sciences, heeft een en ander op een rij gezet en samen met VVV Zeeland geanalyseerd. De groei van het toerisme heeft met name plaatsgevonden in het vroege voorseizoen (maart/april) en het naseizoen (september tot en met december). Daarmee zet de trend door dat de schouderseizoenen sneller groeien dan het hoogseizoen. Dit is een ontwikkeling waar Zeeland als bestemming al enige jaren op inzet, zoals met de marketingcampagnes van VVV Zeeland. 

De groei van het aantal overnachtingen ligt in Zeeland iets lager dan het landelijk gemiddelde; voor Nederland als geheel was er sprake van 7,1% groei. De provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland zagen een grotere groei van het toerisme, de provincies Flevoland en Groningen noteerden daarentegen een daling van het toerisme.  

De groei van Duitse overnachtingen zet in Zeeland met 10,9% onverminderd door, door het hele jaar heen. Het aantal overnachtingen van Nederlanders steeg met 2,9%. Zeeland verliest hier wat marktaandeel, want de overnachtingen van Nederlanders in eigen land groeiden overall met 4,5%. Een derde belangrijk herkomstland voor Zeeland is België. Na forse groei in de voorgaande jaren, vlakt de groei nu wat af: +3,1%, vooral dankzij het Belgische bezoek aan Zeeland in maart, juni en de herfst. Elders in Nederland nam het toerisme vanuit België harder toe: +7,2%. Hoewel Zeeland hier dus wat marktaandeel verliest, is Zeeland nog altijd de provincie met de meeste Belgische overnachtingen. Nederland, Duitsland en België blijven verreweg de belangrijkste herkomstmarkten voor Zeeland, slechts 3,6% van de gasten komt uit andere landen. 

Kijkend naar accommodatievormen, zien we in Zeeland een sterke groei van het aantal nachten op ‘huisjesterreinen’ (vakantiewoningen en verhuurchalets op parken) (+12%). Diana Korteweg Maris, projectmanager bij Kenniscentrum Kusttoerisme: “Dit accommodatietype groeit al jaren enorm in populariteit en het aanbod groeit ook flink mee: we zien een toename van bungalowparken in Zeeland en daarnaast bieden steeds meer campings verhuurchalets aan. Al met al nam het aantal slaapplaatsen op de zogenaamde huisjesterreinen in vijf jaar met 18% toe.” Het toeristisch kamperen en de hotels zagen allebei een groei van 3% van het aantal overnachtingen. Voor de campings kwam deze groei volledig uit het buitenland, het aantal Nederlandse kampeerders bleef gelijk. 

Zeeland zet al enkele jaren in op betere spreiding over de seizoenen en op spreiding over de regio’s. 

Erik van den Dobbelsteen, directeur van VVV Zeeland: “In 2020 zullen we bewust inzetten op verdere spreiding naar de schouderseizoenen mede door het inzetten van strategische thema’s als culinair, cultuur, erfgoed en actief buiten in Nederland, België en Duitsland. Die laten zien dat Zeeland veel meer te bieden heeft en trekken daarmee bewust bezoekers naar andere maanden en regio’s in de provincie, wat ook het imago van Zeeland zal verrijken.”


--------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie

Voor meer informatie over marketing/marktbewerking kunt u contact opnemen met: Erik van den Dobbelsteen, directeur VVV Zeeland, via 06-1170 5367.
Voor meer informatie over de cijfers kunt u contact opnemen met: Diana Korteweg Maris, projectmanager Kenniscentrum Kusttoerisme bij HZ University of Applied Sciences, via 0118-489 822. 

Inhoudelijk over de cijfers: CBS meet het aantal overnachtingen bij toeristische accommodaties. In dit onderzoek worden kleine (vaak particuliere) logiesaanbieders niet meegenomen en ook het verblijf van vaste gasten (mensen met een eigen vakantieverblijf zoals een stacaravan, boot of tweede woning) telt niet mee. CBS brengt dus slechts een deel van het toerisme in beeld. De totale omvang van overnachtingen in Zeeland wordt door Kenniscentrum Kusttoerisme geraamd tussen 18,5 en 19 miljoen. 

CBS publiceerde nu de voorlopige jaarcijfers, definitieve cijfers worden tegen de zomer verwacht. Kenniscentrum Kusttoerisme zal deze cijfers verder analyseren, combineren met andere databronnen en publiceren in de jaarlijkse leaflet met kerncijfers over toerisme in Zeeland.

« Terug