Ontdek-Expositie 'Waterdicht'

Ontdek-Expositie 'Waterdicht'

Ouddorp (Schouwen-Duiveland)

  • Kinderen
  • Musea
  • Rondleiding

Beschrijving

Expositie Waterdicht

Gratis te bezoeken tijdens openingstijden, dagelijks van 10.00 - 16.00 uur in de maanden november tot en met februari.

Let op: De Expositie is gesloten op 4 december.

Duurzaam watergebruik
Bijvoorbeeld: De kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen scheelt al tot 10 liter water per minuut! Een vluchtig rekensommetje leert ons dat een gezin van vier mensen die 2 minuten poetsen gelijk staat aan: 2 minuten x 10 liter = 20 liter x 2 x per dag poetsen = 40 liter x 4 personen = 160 liter water per dag. Dat is maar liefst 58.000 liter water per jaar! In de tentoonstelling kijken we in de badkamer, de keuken, het toilet en naar de regenwaterafvoer.

De GROTE en kleine waterkringloop
We onderscheiden de grote waterkringloop (de waterkringloop van de wereld) en de kleine waterkringloop (rioolwaterzuivering en drinkwaterzuivering).
De grote waterkringloop wordt geïllustreerd door een grote maquette met echt stromend water! Met dammetjes kunnen de kinderen de waterstroom verleggen en ook kun je zien hoe de kribben in de rivier de waterstroom verbeteren voor de scheepvaart. Test dat zelf maar eens met een bootje!
Ontdek vervolgens de werking van de kleine waterkringloop in de ronde tafelpuzzel. Ga IN de ronde tafel staan en maak samen de puzzel om je heen af!

We gaan kijken naar waterschaarste in andere landen zoals Ethiopië en de kinderen gaan zelf ervaren hoe het zou zijn om 6 kilometer per dag te moeten lopen voor 6 liter water (6 x 6). (We laten ze nog net geen 6 kilometer lopen).

We gaan op een hele leuke interactieve manier in op de rioolwaterzuivering en de drinkwaterzuivering. Kinderen leren door te spelen de processen te begrijpen.

Waterplaneet: Waar komt water vandaan? Hoeveel zoetwater is er? Welke invloed heeft water op de natuur? Hoe zit het met de klimaatverandering? Uit hoeveel water bestaan wij? En ook kijken we naar vele soorten waterdieren. Een serie fantastische interactieve panelen zullen jong en oud bezighouden en verbazen.

Ook gaan we in op de watervoetafdruk met een leuk en leerzaam spel waar je leert hoeveel water het eigenlijk kost om bijvoorbeeld een sinaaspappel te produceren en hoe kun jij zelf je watervoetafddruk verminderen?

Ook is er een heus waterlaboratorium welke opgesteld wordt voor scholen en groepen op afspraak.
Waar kinderen in witte jassen allerlei proefjes met water kunnen doen. Door te experimenteren leren ze de fysische eigenschappen van water kennen en leren ze over drinkwaterzuivering.

Hoofddoelgroep expositie Waterdicht 9 - 12 jaar, maar ook zeer geschikt voor gezinnen met jongere kinderen.

Contact

Lokatie adres

Ontdek-Expositie 'Waterdicht'

Organisatie

Staatsbosbeheer

Kenmerken

Algemeen

  • Rondleiding
  • Kinderen
  • Musea