Parelroutes

Achtergrond

In 2017 introduceerde Project- en Routebureau VVV Zeeland een nieuw type wandelroute, die gericht is op een brede doelgroep. Het concept is erop gericht om mensen te activeren op interactieve wijze het landschap te voet te ontdekken. Dit gebeurt in de vorm van zogenaamde parelroutes. Korte wandelingen van ongeveer 3 tot 5 kilometer waarin de recreant met behulp van de VVV Zeeland App op zoek gaat naar verschillende verhalen van een gebied of plaats. Iedere parelroute is gekoppeld aan een thema, gericht op de omgeving. Inmiddels zijn de eerste 16 parelroutes in Zeeland gerealiseerd. Uitgangspunt is om uiteindelijk circa 25 parelroutes verspreid over Zeeland te hebben. Deze zullen dan door middel van het wandelnetwerk aan elkaar verbonden worden tot een langeafstandswandeling: ‘het Oesterpad’.

Bekijk hier de 16 parelroutes

Concept

In iedere route neemt een vaste verteller de bezoeker mee door het gebied. Door gebruik te maken van de verschillende filmpjes laat de gids de gebruiker met andere ogen naar de omgeving kijken. In iedere parelroute worden 8 tot 12 verhalen verteld. Hierbij wordt een combinatie gemaakt tussen bestaand filmmateriaal en nieuw opgenomen video-content.

Tijdens het lopen van de parelroute gaat de gebruiker aan de hand van opdrachten op zoek naar letters welke gezamenlijk een woord vormen. Dit woord wijst de gebruiker op de plaats waar een parel ‘verborgen’ ligt. Als het woord geraden is kan de gebruiker een beloning krijgen. Dit in de vorm van parel-kraal welke op een kaartje bevestigd is. Deze kan worden afgehaald bij een lokale ondernemer, bij een museum of bij een VVV-inspiratiepunt. De gebruiker wordt uitgedaagd om verspreid over Zeeland op zoek te gaan naar de parels. Zo kan iemand bijvoorbeeld zijn eigen sieraad bij elkaar verzamelen.

Iedere parelroute is zowel in het Nederlands als in het Duits beschikbaar. Alle video’s worden nagesynchroniseerd en in de route worden alle teksten, ook die van bijvoorbeeld een Nederlandstalig informatiepaneel in de openbare ruimte, eveneens in het Duits opgenomen.

Gekoppeld aan de route zullen ook een aantal elementen worden gerealiseerd welke worden ingezet ter promotie van de lokale route. En op dit kaartje kan eveneens het woord worden opgeschreven in de daarvoor bestemde vakjes. Zo krijgt iedere route een eigen promotie-flyer welke via lokale ondernemers verspreid kan worden en worden kaartjes gemaakt met daarop bevestigd de parels (de beloning aan het einde van de route). Ook zullen gelijktijdig met de video’s welke worden opgenomen korte promotionele video’s worden gemaakt welke via sociale media zullen worden ingezet ter promotie van de specifieke route. Daarnaast zal het concept in algemene zin via verschillende kanalen worden gepromoot.

Interesse?

Interesse om ook een parelroute in uw gebied te laten realiseren? Neem contact op met Anne Reijniers, via a.reijniers@vvvzeeland.nl of 0118-587701.